Wednesday, November 5, 2014

Kuah Yong Tau Fu





Resepinya Kuah Yong Tau fu

10 tangkai cili kering
gula melaka atau 2 sudu gula merah
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto


Cara-cara

1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api
    yang kecil. jangan lama sangat ye nanti hangus dan hasil pun kurang sedap
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. tapis supaya hasil
    pun cantik..
3. panaskan air bersama gula melaka. tapis ye takut ada pasir2 halus...
4. kemudian cili yang telah dikisar tadi dan air gula serta belacan.
    setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
   

masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).

No comments:

Post a Comment