Wednesday, November 5, 2014

TEMBOSA / KARIPAP IKAN






Assalamualaikum...pagi tadi sarapan tembosa/karipap ikan....nak bagitau kulit karipap ni tersangat rangup...6 jam pun still lagi rangup walaupun sejuk...pada kawan2  saya kalu nak cuba ini resepinya...

1 1/2 cawan gandum
1sb penuh tepung beras
1sb penuh tepung ubi
1/2 sb gula
secubit garam

 
1 1/2 sb marjerin atau shortening terpulang (saya punya guna shortening)
4 sudu besar minyak panas
air secukupnya (saya guna air sejuk peti ais)


Cara-caranya:

gaul bahan2 kering gandum, tpg beras, tpg ubi, gula, garam, shortening/marjerin
kemudian curah minyak panas dan gaul lagi
dan curah air sedikit demi sedikit dan uli sehingga tak lekat ditangan dan lembut
gelek doh tadi nipis dan guna acuan karipap dan isi inti kesukaan anda
goreng dlm api sederhana panas
insyaallah jadi licin molek je


inti ikan plak..

ikan kembung 2 ekor direbus
bawang merah 2 biji sederhana besar
bawah putih
lada hitam ditumbuk kasar
kelapa kering sedikit optional*
dan santan sedikit sahaja

ikan diambil isi diblend dengan bawang merah, bawang putih dan halia sedikit
panaskan kuali dan 2 sudu minyak masak
tumis bahan2 blend tadi dan 3 sudu santan
perasakan
masukkan kelapa kering dan lada hitam
kacau sehingga agak2 kering dan nampak berketul2 cantik..

No comments:

Post a Comment