Apple Cake
(loyang 8 inci)
500gm Buah Epal (Green/Fuji) - kupas kulit, buang empulur tengah, cincang 1cm kiub
150gm Gula Perang
3 biji Telur (Gred A)
1 cwn Minyak jagung/minyak masak
1 sudu teh Parutan Kulit lemon
200gm Tepung Naik Sendiri
1/3 sudu teh Serbuk Kayu Manis
Cara-Cara
Letakkan gula, telur dan minyak ke dlm mangkuk, pukul sehingga pekat.
Campurkan parutan kulit limau.
Ayakkan tepung dan serbuk kayumanis ke dlm adunan dan kacau rata.
Gaulkan epal sehingga rata .
Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan dan bakar 170C selama 45-50minit atau sehingga masak.
Biarkan kek betul2 sejuk, barulah di potong.
** Kalau guna tepung gandum, tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan ayakkan bersama. Saya guna epal Gala sbb rasanya
yg masam manis.
No comments:
Post a Comment