Kuih Lompat Tikam
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 s/k air kapur
secubit garam
Cara-Cara
Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang(saya alas plastik je..)
Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kuih supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
Bahan Lapisan Putih
1 1/2 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan sederhana pekat
1 s/k garam
Cara
Campurkan semua bahan dan tapiskan.
Masakkan bahan kuih ini sekejap diatas api.
Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
Bila dah sejuk potong kuIh dan hidangkan dengan air gula merah.
Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]
Cara
Masakkan semua bahan sehingga mendidih.
Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam
No comments:
Post a Comment