Tuesday, December 2, 2014

RESEPI MEE HOKKIEN



Mee Hokkien.

Bahan-bahan:

2 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bawang putih cincang
200g Kubis, dipotong 1 cm
1 sudu besar Perencah pati Ayam
3 cawan Air
500g Mi Kuning
Sedikit Bawang goreng
1 sudu teh Tepung jagung, digaul dengan 1 sudu besar air 


Bahan-bahan A: 

100g Udang, dibersih dan dikupas kulit
100g Sotong, dibersih dan dipotong gelang
100g Filet ayam, dihiris
1 keping Kek ikan, dihiris 


Bahan-bahan B (perencah): 

1 sudu besar Kicap pekat
½ sudu teh Serbuk Lada Putih.

1 sudu teh Garam
Hidang bersama: Sambal belacan

Cara Menyediakan: 

(1) Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan
air dan perencah pati ayam biar mereneh.

(2) Tambah masuk kubis dan mi kuning. Kacau sebati & reneh selama
beberapa minit.

(3) Masukkan bahan-bahan (A) bersama dengan bahan-bahan (B). Bubuh air tepung jagung.
(4) Hias dengan bawang goreng dan hidang panas dengan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment